Italienska restauranger har mycket att erbjuda
Det italienska köket har länge varit trendigt i Sverige, och det ser inte ut att avta. Italienska restauranger dyker fortfarande upp titt som tätt med en meny som består av pasta och pizza, typiskt italienskt enligt oss svenskar. Men det italienska köket är mycket mer än så! Italien är ett avlångt land, precis som Sverige, och innehåller många olika traditionella rätter. Det kan skilja sig markant i de olika delarna.
Många favoriter kommer från Italien
Pasta, pizza, risotto, focaccia, gnocchi, ostar, parmaskinka, sardeller, oliver, soltorkade tomater och så vidare… det finns många rätter och ingredienser typiska för det italienska köket. Maten präglas mycket av att kusten ligger vid Medelhavet och av det som klassiskt odlas där. Det ligger ganska långt ifrån svensk husmanskost och kanske är det därför det fascinerar oss så mycket. Men också för att maten ofta innehåller mycket kolhydrater, fett och salt… vem gillar inte det?
Italienska restauranger finns det som sagt gott om, och nya öppnas ständigt. En italiensk restaurang i Stockholm kring Vasaplan som är värd att besöka är Ciao Ciao Quattro. Slipp stå i köket för en kväll och lyxa till det med restaurangmat. Inte bara för att slippa inhandla ingredienser, laga, städa, duka, men också för att det faktiskt är ganska svårt att lyckas med en äkta italiensk carbonara hemma.
Italiensk mat är ett intresse
Det italienska köket innehåller väldigt många ostar som speciellt används i deras matlagning. För många matintresserade blir det nästan något av en hobby att gå ut och testa olika italienska restauranger eller försöka sig på att laga maten hemma. Nuförtiden går det att få tag på mycket själv i delikatessen i lokala butiken, men förr var det svårare och man var mer beroende av restauranger som tog in råvarorna. Mat är och kommer antagligen att förbli ett intresse för många.