Keto diet Vad är det

01 januari 2024
Jon Larsson

Inledning

En keto diet, eller ketogen kost som det också kallas, är en lågkolhydratdiet som fokuserar på att få kroppen att gå in i ketos en metabolisk tillstånd där kroppen använder fett som huvudsaklig bränslekälla istället för kolhydrater. Denna kost har vunnit popularitet på senare år och har visat sig ha flera potentiella hälsofördelar. I denna artikel ger vi en grundlig översikt av vad en keto diet är, dess olika typer och popularitet, kvantitativa mätningar, skillnader mellan olika varianter och en historisk genomgång av fördelar och nackdelar.

Översikt av keto diet

diet

En keto diet karakteriseras av en hög andel fett, måttligt med protein och en mycket låg halt av kolhydrater. Genom att reducera intaget av kolhydrater tvingas kroppen att bryta ner fett för energi istället för att använda glukos från kolhydrater. När kroppen metaboliserar fett produceras ketoner, som fungerar som en alternativ bränslekälla för hjärnan och andra organ. Detta tillstånd kallas ketos och är grundidén bakom keto diet.

Typer av keto diet och popularitet

Det finns olika varianter av keto diet, såsom standard keto diet (SKD), cyklisk keto diet (CKD), riktad keto diet (TKD) och högprotein keto diet (HPKD). SKD är den vanligast förekommande formen av keto diet, där man äter en extremt låg mängd kolhydrater, måttligt med protein och en stor andel fett. CKD innebär att man periodiskt återinför högre kolhydratsintag för att stödja träningspass eller specifika fysiska aktiviteter. TKD innebär att man äter extra kolhydrater före och efter träningstillfällen för att förbättra prestation. HPKD har liknande principer som SKD men innehåller en högre andel protein.

Keto diet har blivit populär bland privatpersoner på grund av dess påstådda förmåga att hjälpa till med viktminskning, öka energinivåer och förbättra mentalt fokus. Många tror också att keto diet kan hjälpa till att förbättra blodsockerkontrollen och minska risken för vissa sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Kvantitativa mätningar om keto diet

För att uppnå ketos, rekommenderas normalt ett intag av mellan 20-50 gram kolhydrater per dag, beroende på individuella mål och kroppssammansättning. Proteinintaget varierar beroende på aktivitetsnivå och mål, medan fetthalten utgör majoriteten av den totala energin. Detta kräver oftast en strategisk planering och övervakning av vad man äter för att säkerställa att man faktiskt uppnår ketosis.

Skillnader mellan olika varianter av keto diet

De olika varianterna av keto diet skiljer sig åt främst i sina näringsfördelningar och rekom-mendationer för kolhydratintag. SKD är den mest strikta varianten och passar de flesta som vill gå in i ketos för viktnedgång eller andra hälsofördelar. CKD är bättre lämpat för idrottare eller personer med höga energibehov, medan TKD fungerar för de som vill upprätthålla prestation under träning. HPKD är ofta föredraget för personer som vill bygga muskler samtidigt som de håller sig i ketos.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med keto diet

Studier har visat på flera potentiella hälsofördelar med keto diet, såsom viktminskning, förbättrad blodsockerkontroll, minskat sötsug och ökad mental skärpa. Dieten kan också vara fördelaktig för personer med vissa sjukdomar, såsom epilepsi och insulinresistens. Å andra sidan kan keto diet vara svår att följa och kan orsaka bieffekter som kallas ”keto influensa”, inklusive trötthet, huvudvärk och illamående. Det är också viktigt att nämna att det finns vissa bekymmer kring långsiktig effekt och eventuella negativa hälsoeffekter av den här typen av diet.

Slutsats

Keto diet har blivit en populär kosthållning och anses vara effektiv för viktminskning och förbättrad hälsa för vissa människor. Det är dock viktigt att diskutera eventuella kostförändringar med en läkare eller dietist innan man påbörjar en keto diet, särskilt om du har befintliga hälsoproblem. Genom att vara medveten om de olika typerna av keto diet och förstå deras unika egenskaper kan du hitta den som bäst passar dina individuella mål och behov.

[Videoklipp

Referenser:

– Westman, E. C., Yancy, W. S., & Volek, J. S. (2018). The New Atkins for a New You: The Ultimate Diet for Shedding Weight and Feeling Great. Simon and Schuster.

– Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European journal of clinical nutrition, 67(8), 789-796.

– Gibson, A. A., Seimon, R. V., Lee, C. M. Y., Ayre, J., Franklin, J., Markovic, T. P., … & Sainsbury, A. (2015). Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and metaanalysis. Obesity reviews, 16(1), 64-76.

FAQ

Vad är en keto diet?

En keto diet är en lågkolhydratdiet som fokuserar på att få kroppen att gå in i ketos, där den använder fett som huvudsaklig bränslekälla istället för kolhydrater.

Vad är skillnaden mellan olika varianter av keto diet?

De olika varianterna av keto diet skiljer sig åt i sina näringsfördelningar och rekommendationer för kolhydratintag. Standard keto diet (SKD) är den vanligaste formen som lämpar sig för viktminskning. Cyklisk keto diet (CKD) innebär periodiskt högre kolhydratsintag för idrottare. Riktad keto diet (TKD) innefattar extra kolhydrater före och efter träning, medan högprotein keto diet (HPKD) har högre proteinandelar för muskeluppbyggnad.

Vad är för- och nackdelarna med keto diet?

Fördelarna med keto diet inkluderar viktminskning, förbättrad blodsockerkontroll och minskat sötsug. Det kan också vara fördelaktigt för vissa sjukdomar som epilepsi och insulinresistens. Nackdelarna kan vara svårigheter att följa kosten och biverkningar som keto influensa. Långsiktiga effekter och eventuella negativa hälsoeffekter är också ämnen för diskussion.

Fler nyheter