Yrket tandhygienist

04 januari 2020
william_eriksson

Att jobba som tandhygienist i Sverige kräver en relativ lång högskoleutbildning. Yrket hör till de som kallas för reglerade yrken. Ett reglerat yrke kräver legitimation från Socialstyrelsen för att det ska kunna utövas, något som ställer strikta krav både på utbildning och den arbetande. För att kunna jobba som tandhygienist måste du gå ut tandhygienistprogrammet som finns vid flera universitet och högskolor i Sverige.

 

Det intressanta med utbildningen är att dess längd kan variera olika lärosäten emellan. Till exempel så finns det tvååriga program på 120 högskolepoäng men även treåriga sådana på 180 högskolepoäng.

 

 

Munhälsans stora specialister

 

Tandhygienisterna är munhälsans stora specialister. Dess främsta uppgift är att undersöka munhålan. Bland annat tar dem saliv- och bakterieprov för att hitta eventuella infektioner.

 

Därutöver tar dem även bort tandsten och andra beläggningar som kan finnas på tänderna. Vissa patienter är väldigt känsliga när beläggningar tas bort och kräver därför smärtlindring. En tandhygienist har både kunskaperna och rätten till att erbjuda en sådan vid behov.

 

Tandhygienister arbetar både inom offentlig och privat vård. Förutom vanlig borttagning av tandsten finns det även specialister som arbetar med tandreglering, barntandvård och tandlossning.

 

Var hittar du din tandhygienist?

 

De flesta tandhygienister arbetar i den offentliga tandvården. Det finns med andra ord tandhygienister i de flesta kommuner i varje stad i Sverige, till exempel Tandhygienist odenplan, Lidingö eller Solna om du nu bor i Stockholm.

 

Om du är inskriven i svenska tandläkarvården kommer du att få en kallelse till din tandhygienist minst en gång om året. Under det besöket kommer du att bli undersökt och få både beläggning och tandsten borttagna. Besöket brukar ta max en timme om det är mycket som ska göras. Glöm inte att komma i tid och borsta tänderna väl i förväg. Som sagt om du är lite rädd eller har ont kommer du att få en smärtlindring.

Fler nyheter